Minä sijoitan: Timo Hirvonen puntaroi plussia ja miinuksia
Pääekonomisti Timo Hirvonen seuraa työkseen taloutta lintuperspektiivistä. Työn vastapainoksi hänestä on virkistävää seurata yksittäisten yritysten menestystä osakesijoittajana. Timo perehtyy kiinnostaviin ostokohteisiin huolella.
Miten sinusta tuli sijoittaja?
Olen ollut kiinnostunut taloudesta jo nuoresta pitäen. Kiinnostus virisi kouluaikoina historian ja yhteiskuntaopin tunneilla. Myöhemmin kiinnostuin myös sijoitusmarkkinoista.
Ensimmäiset osakesijoitukseni tein parikymmentä vuotta sitten nuorena ekonomistina. Ajatuksena minulla oli silloin – ja yhä edelleen – lähinnä tulevaan varautuminen.
On ollut mielenkiintoista nähdä, miten markkinat ovat tänä aikana muuttuneet. Alkuaikoina matkapuhelimet olivat iso juttu, ja nyt päivän sana on tekoäly.
Ekonomistina seuraan taloutta lintuperspektiivistä. Sen vastakohdaksi on virkistävää seurata, miten jokin yksittäinen yritys pärjää ja miten sen tulosnäkymät kehittyvät.
Millainen sijoittaja olet?
Osakesalkkuni koostuu suomalaisyritysten osakkeista: teollisuutta, teknologiaa, kulutus- ja rahoitussektoria. Viime aikoina olen sijoittanut myös pienempiin yrityksiin – laidasta laitaan.
Olen kärsivällinen sijoittaja, en tee hätiköityjä liikkeitä. Kun olen löytänyt hyvän sijoituskohteen, pidän siitä kiinni.
Rahastot olen valinnut niin, että ne on hajautettu mahdollisimman monipuolisesti: maailmanlaajuisesti ja toimialoittain ja ajallisesti. Säästän rahastoihin säännöllisesti kuukausittain.
Sijoittajana olen analyyttinen. Jos kiinnostun jostain yhtiöstä, perehdyn analyyseihin ennen ostoa. Katson suurimmat osakkeenomistajat ja mitä analyytikot sanovat. Onko mukana esimerkiksi isoja sijoittajia, kuten eläkeyhtiöitä tai varakkaiden perheiden sijoitusyhtiöitä? Puntaroin plussia ja miinuksia.
Mitkä ovat tavoitteesi?
Pyrin kartuttamaan pesämunaa, johon voin tulevaisuudessa turvautua tarpeen vaatiessa. En säästä mihinkään erityisiin tarpeisiin. Esimerkiksi auton hankintaa varten säästän erikseen. Autostahan voisi tulla äkkiä tuhottoman kallis, jos sattuisin myymään osakkeita sitä varten juuri ennen kurssien nousua.
Handelsbankenin korolliselle sijoitustilille olen tallettanut rahoja, joita voin tarvittaessa nostaa joustavasti.
Tavoitteenani on, että yöunet eivät sijoittamisen takia kärsi, en ota liiallista riskiä. Tämä on toiminut hyvin, vaikka markkinat sahaavat ylös ja alas.
Suurin onnistumisesi ja epäonnistumisesi?
Jotkut sijoitukset teollisuusosakkeisiin ovat nousseet mukavasti pitkällä aikavälillä, muun muassa Huhtamäen osake.
Mitään erityisempiä epäonnistumisia ei tule mieleen. Totta kai jotkut sijoitukset, esimerkiksi Nokia, ovat kehittyneet heikommin kuin olen odottanut.
Mitä olet oppinut ja miten neuvoisit muita?
Sääntö numero yksi: ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Jos sijoitushorisontti on pitkä, maltti on valttia. Myös korkoa korolle -ilmiö on hyvä hyödyntää, ja osingot voi panna poikimaan. Mitä aiemmin aloittaa, sitä parempi.
Salkku kannattaa myös hajauttaa huolellisesti: maantieteellisesti, toimialoittain ja ajallisesti.
TEKSTI: Marjo Kanerva
Timo Hirvonen
-
Pääekonomisti, Handelsbanken Suomi
-
Valtiotieteiden maisteri, 50 vuotta
-
Työskennellyt ekonomistina yli 20 vuotta, Handelsbankenissa vuodesta 2019
-
Pitää lukemisesta ja matkailusta, pelaa harrastejääkiekkoa ja lenkkeilee
Aika päivittää sijoitussuunnitelmaa?
Varaa aika sijoitustapaamiseen. Sijoitusneuvonnassa otamme huomioon tilanteesi, tavoitteesi ja säästöajan.