Minä sijoitan: Robert Kerttula tähyää maailmalle

Säästä & sijoita
Minä sijoitan: Robert Kerttula tähyää maailmalle

Horisontti

11.10.2022

Jaa:

Private Banker Robert Kerttula kuvaa itseään tylsäksi sijoittajaksi, jonka ohjenuora on ”osta ja pidä”. Hän arvostaa muun muassa monipuolisen ja skaalautuvan liiketoimintaportfolion omaavia kansainvälisiä yhtiöitä.

Mikä sai sinut innostumaan sijoittamisesta?

Mikä on pörssi, entä indeksi? Lukion yhteiskuntaopin tunnilla käytiin läpi finanssialan käsitteitä, jotka tuntuivat hankalasti ymmärrettäviltä. Päätin silloin ottaa asiasta selvää. Tiedonjano ajoi minua eteenpäin kauppakorkeakouluun ja finanssialalle töihin.

Ensimmäisen sijoitukseni tein opiskeluaikana, kun ostin Stockmannin osakkeita. Pidin siitä, että yhtiön bisnes oli konkreettista ja ymmärrettävää.

Millainen sijoittaja olet?

Olen sijoittajana pitkäjänteinen, globaali ja hajauttava. Pääasiallinen ohjenuorani on ”osta ja pidä”. Kun sitä noudattaa, välttyy mahdollisimman hyvin tunnepohjaisilta ratkaisuilta.

”Suosi suomalaista” ei objektiivisesti katsoen ole kovin pätevä ohjenuora sijoittamisessa. Mietin kriittisesti, mikä on sopiva suomalaisten sijoituskohteiden paino omassa salkussani ja pyrin välttämään kotimarkkinavinoumaa.

Sijoittajana pyrin noudattamaan samoja neuvoja, joita annan asiakkailleni.

Nykyisin sijoitan lähinnä rahastoihin. Niiden avulla sijoitukset on helppo hajauttaa maailmanlaajuisesti.

Sovellan myös eri sijoitustyylejä eli sijoitan monipuolisesti arvo-, kasvu- ja laatuyhtiöihin. Ylipäätään pyrin sijoittajana noudattamaan samoja neuvoja, joita annan asiakkailleni.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Haluan turvata oman ja perheeni taloudellisen aseman sekä tulla taloudellisesti omavaraiseksi mahdollisimman pian.

En ole asettanut itselleni mitään numeerisia tuottotavoitteita. Pyrin mahdollisimman hyvään lopputulokseen ilman turhaa kaupankäyntiä.

Suurin onnistumisesi ja epäonnistumisesi?

Suurin onnistumiseni on se, että olen ryhtynyt sijoittamaan!

Epäonnistumisiin lukeutuu Stora Enson ja UPM:n osakkeiden ostaminen samanaikaisesti vuonna 2018, kun suhdanne oli huipussaan.

Mitkä ovat sijoitussuosikkisi tällä hetkellä?

Pidän erityisesti yhtiöistä, joissa yhdistyvät laatu ja kasvava osinkovirta. Kun yhtiö pystyy kasvattamaan osinkoaan yli ajan, se on yleensä osoitus yhtiön orgaanisesta ja/tai epäorgaanisesta kasvusta.

Erityisesti perusteollisuusalan yhtiöissä kiinnitän huomiota siihen, kuinka merkittävässä asemassa yhtiö kykenee tarjoamaan palveluliiketoimintaa laitemyynnin rinnalla. Nämä yhtiöt kestävät mielestäni muita paremmin suhdannevaihtelua. Arvostan myös skaalautuvia, helposti monistettavia liiketoimintamalleja. Niitä löytyy erityisesti ohjelmistoalalta, mutta myös esimerkiksi finanssitoimialalta.

Minuun vetoavat myös vahvat, pitkäikäiset brändit.

Minuun vetoavat myös vahvat, pitkäikäiset brändit. Yksittäisistä yhtiöistä Marimekko, joka pyrkii nyt mielenkiintoisesti vauhdittamaan kansainvälistä kasvuaan. Yhtiön yhteistyötä kansainvälisten brändien kanssa on ollut erityisen kiinnostavaa seurata.

Mitä sijoittaminen on opettanut sinulle?

Sijoittamalla sivistän itseäni – se on tavallaan kaupan kylkiäinen. Ymmärrän nykyisin paremmin talouden eri toimijoiden välisiä syy-seuraus-suhteita. Olen oppinut myös pitkäjänteisyyttä.

Miten neuvoisit muita?

WhatsAppissa kaverit saattavat joskus kysyä neuvoja. Esimerkiksi alkukeväästä monet halusivat tietää, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa itse kunkin sijoituksiin.

Usein hyvä neuvo on kuitenkin pitää pää kylmänä ja pysytellä sijoitussuunnitelmassa. Se pätee erityisesti näinä epävarmoina aikoina, kun tunnepuoli saattaa dominoida sijoittamisessa järkeä.

Vastuuvapaus

Minä sijoitan -sarjassa kerromme, minkälaisia sijoittajia Handelsbankenista löytyy. Näin haluamme kannustaa suomalaisia sijoittamaan ja säästämään.

 

Robert Kerttula

  • Sijoitusjohtaja, Private Banker, Ruoholahden-konttori Helsingissä
  • Kauppatieteiden maisteri,  31 vuotta
  • Kotoisin Laitilasta, asuu Raumalla
  • Harrastaa lenkkeilyä, golfia ja kuntosalia. Viikko-ohjelmaan kuuluu myös tiitiäisjumppatunti noin kaksivuotiaan esikoistytön kanssa. Intohimoinen Rauman Lukon kannattaja jo pienestä pitäen.