Minä sijoitan: Onni Soiniemi säästää matkoja ja hankintoja varten

Säästä & sijoita
Minä sijoitan: Onni Soiniemi säästää matkoja ja hankintoja varten

Horisontti

11.10.2022

Jaa:

Millainen olet sijoittajana?

Olen ollut sijoittaja jo pienestä pitäen, sillä vanhempani olivat avanneet minulle sijoitusrahastoja.

Myöhemmin olen sijoittanut etupäässä kesätöissä ansaitsemiani rahoja. Joitakin pennosia olen ansainnut myös toimimalla juniorien jalkapallojoukkueen apuvalmentajana.

Tällä hetkellä minulla on eniten sijoituksia rahastoissa, pääasiassa osakerahastoissa, mutta olen tehnyt myös suoria osakesijoituksia.

Kiinnostukseni sijoittamista kohtaan syttyi lukiossa hyvän yhteiskuntaopin opettajan ansiosta. Aloin perehtyä asioihin ja ryhdyin seuraamaan uutisia ja pörssiä. Olen saanut tukea vanhemmiltani, mutta viime kädessä olen kuitenkin opetellut asiat itse muun muassa videoilta ja kirjoista.

Tavoitteesi?

Sijoitan pitkäjänteisesti tavoitteenani talouden turvaaminen ja tulevaisuuteen varautuminen. Säästän esimerkiksi erilaisia hankintoja ja matkoja varten. Tavoitteenani on myös ostaa oma asunto mahdollisimman nuorena.

Suurin onnistumisesi ja epäonnistumisesi?

Kun markkinat korona-ajan alkaessa syöksyivät, onnistuin reagoimaan nopeasti ja sain rajattua tappiot. Mukana oli myös tuuria.

Suurin epäonnistumiseni liittyy armeija-aikaan. Päivärahat olivat pieniä ja rahanreikiä oli paljon. Silloin ei tullut sijoitettua niin paljon kuin olisin halunnut.

Tämänhetkiset sijoitussuosikkisi?

Toimialoista uskon kestävään energiaan ja terveydenhuoltoon. Energiaa tarvitaan aina, ja väestö vanhenee.

Suorista sijoituksista suosikkini ovat Kempower ja Sampo. Niiden kanssa ajoitus on osunut kohdilleen.

Mitä sijoittaminen on opettanut sinulle?

Uutisten ja pörssin liikkeiden seuraaminen on yleissivistävää ja antaa kokonaisvaltaista kuvaa maailmasta ja eri asioiden yhteisvaikutuksista.

Sijoittaminen on opettanut minulle lisää malttia. Olen oppinut paljon myös keskusteluista sijoittamista harrastavien kaverien kanssa. Käymme läpi onnistumisia ja epäonnistumisia, mutta juttelemme myös tulevista sijoituskohteista.

Kesätyössä Handelsbankenin back-officessa olen saanut paljon uutta tietoa muun muassa vastuullisesta sijoittamisesta. Minulla on työkavereina alan huippuammattilaisia, ja keskustelut heidän kanssaan ovat opettaneet paljon.

Miten neuvoisit muita?

Suhtaudu kriittisesti netissä tarjolla olevaan tietoon. Perehdy rahastoihin ja osakkeisiin kunnolla, ennen kuin teet sijoituspäätöksen.Vastuuvapaus

Minä sijoitan -sarjassa kerromme, minkälaisia sijoittajia Handelsbankenista löytyy. Näin haluamme kannustaa suomalaisia sijoittamaan ja säästämään.

 

Onni Soiniemi

  • Kesäharjoittelija Handelsbankenin rahastojen ja varainhoidon back-office-toiminnossa
  • Kotoisin Helsingistä
  • Opiskelee hallintotieteitä ja johtamista Lapin yliopistossa
  • Pelaa jalkapalloa Rovaniemen Palloseuran riveissä. Kiinnostunut kaikesta liikunnasta ja urheilusta.