Minä sijoitan: Johanna Sjöstedt on tunnollinen kuukausisäästäjä

Säästä & sijoita
Minä sijoitan: Johanna Sjöstedt on tunnollinen kuukausisäästäjä

Horisontti

12.06.2024

Jaa:

Kymenlaakson-konttorin johtaja Johanna Sjöstedt alkoi säästää rahastoihin jo kauppiksessa opiskellessaan. Aina välillä hän innostuu myös poimimaan salkkuunsa osakkeita pienillä summilla.

Mikä sai sinut innostumaan sijoittamisesta?

Opiskelin 2000-luvun alussa Helsingin kauppakorkeakoulussa, ja niissä piireissä puhuttiin silloin paljon sijoittamisesta.

Se oli IT-huuman aikaa. Aika pian tuli vastaan isoin epäonnistumiseni sijoittajana. Sain kokea karvaasti, että kurssit voivat mennä lujaa ylös ja tulla yhtä lujaa alas. Onneksi kyse ei ollut isoista rahoista.

Samaan aikaan olin pankissa kesäduunissa. Kokeneet kollegat opastivat minut silloin rahastosijoittamisen pariin, ja minusta tuli kuukausisäästäjä.

Millainen sijoittaja olet?

Olen yhä edelleen kuukausisäästäjä, vain sijoituskohteet ja summat ovat vaihdelleet. On helppoa, kun säästettävä summa menee tililtä automaattisesti.

Olen oppinut jättämään rahastot rauhaan.

Olen oppinut jättämään rahastot rauhaan. En käy usein katsomassa, mitä niille kuuluu.

Salkku tuottaa kuitenkin pitkässä juoksussa. Sijoitukseni ovat kaikki käytännössä korkean riskin osakepohjaisissa rahastoissa, mutta niiden aikajänne on pitkä. 

Aina välillä innostun tekemään suoria osakepoimintoja pienillä summilla. On hauska kokeilla, miten sijoitusten käy. Joskus onnistun, joskus taas en.

En siis ole sijoittajana pelkästään varovainen. Haen tuottoa, mutta pelaan sellaisilla summilla, että oma talouteni sen kestää.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Säästän lähinnä pahan päivän varalle ja työelämän jälkeiseen aikaan. 

Vaikka omakotiasujana tarvitsen aina välillä rahaa erilaisiin korjauksiin, en ole käyttänyt rahastosijoituksiani näihin tarpeisiin. 

Suurin onnistumisesi ja epäonnistumisesi?

Olen säästänyt rahastoihin säännöllisesti kaikki nämä vuodet ja pitänyt pääni kylmänä, kun markkinoilla on myllertänyt. Tässä on varmasti auttanut se, että olen ollut pankissa töissä ja pankin opit ovat menneet perille. Keskustelut kollegoiden kanssa ovat auttaneet.

Suurin epäonnistumiseni tapahtui opiskeluaikoina IT-huuman aikaan.

Mitkä ovat sijoitussuosikkisi tällä hetkellä?

Menin jenkkimarkkinoille aika aikaisessa vaiheessa. Olen saanut sieltä hyvät tuotot, vaikka en toki ole näitä sijoituksia vielä realisoinut.

Uskon vahvasti vastuulliseen sijoittamiseen. Handelsbankenin Kestävä Energia -rahasto on edelleen suosikkini, vaikka se ei olekaan viime vuoden aikana menestynyt niin hyvin kuin aiemmin.

Mitä sijoittaminen on opettanut sinulle?

Pitkäjänteisyys on valttia sijoittamisessa. Pikavoittojen hankkiminen on äärimmäisen vaikeaa, vaikka se voikin olla hauskaa ja jännää. Taloudellisen turvan näkökulmasta se ei kuitenkaan ole hyvä taktiikka.

On tärkeää pyrkiä kerryttämään myös tilille pientä puskuria.

On tärkeää pyrkiä kerryttämään myös tilille pientä puskuria.

Aikoinaan eräs kollega neuvoi, että rahastoihin ei pidä rakastua, vaan rahoista pitää myös osata nauttia – lähteä reissuun tai ostaa uusi laukku. Itse en kyllä vielä ole ostanut tätä ajatusta. Minulla on hyvin korkea kynnys lähteä koskemaan rahastoihin.

Miten neuvoisit muita?

Kuukausisäästäminen rahastoihin sopii kaikille. Aloita itsellesi sopivalla summalla. Ensimmäinen askel pitää vain ottaa.
 

Lähde itsellesi sopivalla riskillä ja pidä pääsi kylmänä.

Lähde itsellesi sopivalla riskillä ja pidä pääsi kylmänä.

Lapsillekin olen tätä yrittänyt opettaa. Heillä on ollut kuukausisäästötilit jo vauvasta asti. Nyt he ovat jo sen ikäisiä, että odottavat sormet syyhyten saavansa rahastot omaan hallintaansa.

 

Johanna Sjöstedt

Johanna Sjöstedt

  • Konttorinjohtaja, Kymenlaakson-konttori
  • Kauppatieteiden maisteri, 43 vuotta
  • Kotoisin Helsingistä, asuu Espoossa.
  • Vapaa-ajalla käy kuntosalilla ja ulkoiluttaa koiraa sekä viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa. Pitää myös pihamaalla puuhastelusta.

 

Aika päivittää sijoitussuunnitelma?

Aika päivittää sijoitussuunnitelma?

Varaa aika sijoitustapaamiseen. Sijoitusneuvonnassa otamme huomioon tilanteesi, tavoitteesi ja säästöajan.

Lue lisää.