Minä sijoitan: Henri Uronen säästää hyvän päivän varalle

Säästä & sijoita
Minä sijoitan: Henri Uronen säästää hyvän päivän varalle

Horisontti

16.03.2023

Jaa:

Hyvinkään konttorinjohtaja Henri Uronen otti kollegoiden vinkistä vaarin ja ryhtyi rahastosijoittajaksi heti tultuaan pankkiin kesätöihin. Tavoitteena hänellä on edelleen kasvattaa paitsi taloudellista puskuria myös varallisuutta.

Mikä sai sinut innostumaan sijoittamisesta?

Olin vuonna 2008 kesätöissä Handelsbankenin silloisessa Lohjan-konttorissa. Siellä kokeneemmat konkarit valistivat minua pitkäjänteisen säästämisen hyödyistä ja kuukausisäästämisen vaivattomuudesta.

Otin vinkistä vaarin ja aloitin kuukausisäästämisen rahastoihin noin 50–100 euron summilla kuukausittain. Sijoittamisen aloittaminen ei vaadi isoa pohjakassaa, vaan pienistä puroista kertyy suuri joki.

Työni myötä olen sittemmin kiinnostunut sijoittamisesta enemmänkin ja alkanut seurata sijoitusmarkkinoita tarkemmin.

Millainen sijoittaja olet?

Olen pitkäjänteinen, kärsivällinen sijoittaja. En todennäköisesti tarvitse säästöjäni vielä pitkään aikaan, joten voin valita salkkuuni osakepainotteisia ratkaisuja, joissa on enemmän riskiä.

Kuukausisäästäminen muodostaa edelleen sijoitussalkkuni ytimen.

Kuukausisäästäminen muodostaa edelleen sijoitussalkkuni ytimen. Aina välillä käyn läpi rahastojani ja saatan tehdä niihin muutoksia. Lisäksi minulla on salkussani joitain osakkeita, lähinnä itseäni kiinnostavia yrityksiä. Suorat osakesijoitukset tuovat sopivasti lisää jännitettä sijoittamiseen. Seuraan pankin asiantuntijoiden arvioita ja pyrin hyödyntämään näitä omissa sijoituspäätöksissäni.

Rahastosijoitusten avulla tiedän myös, että varani sijoitetaan vastuullisesti.

Pidän tärkeänä, että varani on hajautettu laajasti, myös eri omaisuuslajeihin. Tämän takia sijoitussalkusta löytyy myös sijoitusasunto.

En kuitenkaan ole vain säästänyt eurojani, vaan olen jo päässyt nauttimaankin useasti sijoitustuotoistani. Tuottojen turvin olen tehnyt reissuja ja erilaisia hankintoja.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Päätavoitteeni on kerryttää varallisuuttani sekä ylläpitää ja kasvattaa taloudellista puskuria, jotta olen varautunut hyvän päivän varalle.

Suurin onnistumisesi ja epäonnistumisesi?

Suurin onnistumiseni on varmaan se, että olen ylipäätään aloittanut kuukausisäästämisen. Handelsbankenin Pohjoismaat Selective -rahasto on myös ollut yksi onnistunut sijoituskohde.

Mahdolliset tappiot realisoituvat vasta sitten, kun osakkeet myy.

Suorat osakesijoitukset eivät aina ole olleet kovinkaan onnistuneita, niissä on helpommin tullut tehtyä mokia. Toisaalta mahdolliset tappiot tietysti realisoituvat vasta sitten, kun osakkeet myy.

Mitkä ovat sijoitussuosikkisi tällä hetkellä?

Uskon, että pohjoismaiset osakerahastot pärjäävät jatkossakin hyvin.

Seuraan tiiviisti myös Kestävä Energia -rahaston kehitystä. Uudenlaiset tavat tuottaa energiaa kiinnostavat sijoitusteemana, ja monet asiat puhuvat rahaston menestyksen puolesta. Vastuulliset sijoituskohteet tulevat varmasti olemaan entistäkin vahvemmilla tulevaisuudessa.

Mitä sijoittaminen on opettanut sinulle?

Isoin oppi on se, että aika on sijoittajan puolella. Mitä pidempi sijoitushorisontti, sitä enemmän voi ottaa riskiä ja päästä hyviin tuottoihin.

Miten neuvoisit muita?

Neuvon asiakkaita työnikin puolesta, mutta myös vapaa-ajalla tulee joskus juttua sijoittamisesta. Silloin neuvon aina aloittamaan saman tien ja olemaan vaikka yhteydessä pankkimme asiantuntijoihin.

Oman sijoitussuunnitelman laatiminen on todella tärkeää. Kaikki ratkaisut eivät sovi aina kaikille, vaan jokaisen pitää löytää oma itselle sopiva sijoitustyylinsä.

 

Henri Uronen

  • Konttorinjohtaja, Hyvinkään-konttori
  • Tradenomi, 36 vuotta
  • Kotoisin Lohjalta, asuu Lohjalla
  • Vapaa-ajallaan lenkkeilee ja käy salilla sekä touhuaa perheen pienten kanssa.
Aika päivittää sijoitussuunnitelmaa?

Aika päivittää sijoitussuunnitelmaa?

Varaa aika sijoitustapaamiseen. Sijoitusneuvonnassa otamme huomioon tilanteesi, tavoitteesi ja säästöajan.
Lue lisää.