Minä sijoitan: Hannu Oksanen nauttii sijoitustensa hedelmistä

Säästä & sijoita
Minä sijoitan: Hannu Oksanen nauttii sijoitustensa hedelmistä

Horisontti

16.02.2023

Jaa:

Hannu Oksanen on ehtinyt elämässään vaiheeseen, jossa hän iloitsee pitkien kävelylenkkien ohella pitkäjänteisten sijoitustensa tuotoista. Takanaan hänellä on monipuolinen ura erilaisissa johtotehtävissä pankin palveluksessa.

Mikä sai sinut innostumaan sijoittamisesta?

Ensimmäiset kokemukseni sijoittamisesta ovat 80-luvulta, jolloin maailma näytti hyvin erilaiselta ja sijoittaminenkin oli erilaista, lähinnä suoria joukkovelkakirjalainasijoituksia ja yritysten optiolainoja. Sijoitusrahastoja ei käytännössä ollut vielä olemassa.

Taloudessa meni lujaa, ja ajan henki vei mennessään. Silloin tuli kokeiltua ja opeteltua erilaisia asioita sijoittamisen saralla. Siinä oli mukana paljon kokeilunhalua, intoa ja riskinottoa, oma ymmärrys kasvoi vasta myöhemmin.

Millainen sijoittaja olet?

Nykyisin olen sijoittajana konservatiivinen, sijoitan ainoastaan rahastopohjaisiin tuotteisiin.

Jätän päivittäisen päätöksenteon mieluummin niille, jotka seuraavat markkinoita työkseen.

En ehdi seurata yrityksiä itse. Jätän päivittäisen päätöksenteon salkunhoidosta mieluummin niille, jotka seuraavat markkinoita työkseen. Tunnen Handelsbankenin tavan toimia, ja tiedän, että salkunhoitajamme joutuvat noudattamaan varsin kunnianhimoisia vastuullisuussääntöjä.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Tavoitteenani on ollut kasvattaa varallisuuttani ja sitä kautta tuoda elämään turvaa ja vakautta. Nyt, kun eläkepäivät ovat jo lähellä, olen myös ryhtynyt nauttimaan sijoitusteni tuotoista esimerkiksi matkustamalla ja viettämällä aikaa yhdessä lasten ja lastenlasten kanssa. Ei rahoja voi hautaankaan viedä – mieluummin nautin niistä yhdessä rakkaiden kanssa.

Suurin onnistumisesi ja epäonnistumisesi?

Ryhdyin 25 vuotta sitten asuntosijoittajaksi, se oli onnistunut päätös. Omistan pieniä asuntoja pääkaupunkiseudulla. Asuntosijoitukset ovat minulle pitkäjänteistä sijoittamista, ja asunnot tuovat vakaata kassavirtaa.

Epäonnistumisiin lukeutuvat nuoruuden kokeilut. Sittemmin olen luottanut vakaasti globaalisti hajautettuihin rahastosijoituksiin ja asiantuntijoihin. Osta ja unohda ei mielestäni ole pätevä peukalosääntö, kun kyse on suorista osakesijoituksista.

Mitkä ovat sijoitussuosikkisi tällä hetkellä?

Lempilapsiani ovat terveydenhoito- ja energia-alan yhtiöihin sijoittavat rahastot. Nämä toimialat lukeutuvat megatrendeihin.

Lempilapsiani ovat terveydenhoito- ja energia-alan yhtiöihin sijoittavat rahastot.

Mitä sijoittaminen on opettanut sinulle?

Sijoittaminen on harjoittanut pitkäjänteisyyttä sekä korostanut jatkuvuuden ja säännöllisyyden merkitystä.

Omat sijoitukseni olen kyllä jättänyt asiantuntijoiden hoteisiin. Uskon, että salkunhoitaja hoitaa salkkuani paremmin kuin minä itse.

Miten neuvoisit muita?

Opettele, seuraa, harkitse, luota. Eli tutustu sijoituskohteisiisi, tuotteisiin ja toimialoihin, ja seuraa markkinoita. Harkitse mitä teet. Lopuksi luota asiantuntijoihin.

 

Hannu Oksanen

  • Senior Advisor
  • Takana pitkä ura Handelsbankenissa erilaisissa johtotehtävissä, muun muassa konttorinjohtajana, liiketoimintajohtajana ja kehitysjohtajana.
  • Neljännen polven helsinkiläinen, asuu Helsingissä.
  • Nauttii perhe-elämästä, lukemisesta ja luonnossa liikkumisesta. Tekee joka aamu tunnin kävelylenkin Itä-Helsingin kävely- ja rantapoluilla.