Miltä näyttää talousvuosi 2024?

Sinun taloutesi |
Säästä & sijoita
Miltä näyttää talousvuosi 2024?

Horisontti

05.12.2023

Jaa:

Talous on kasvanut tänä vuonna paikoitellen odotettua voimakkaammin. Vuoden loppua kohden talouden toimeliaisuus on kuitenkin vaimentunut monissa maissa. Lähtökohdat ensi vuoteen vaihtelevat eri talouksien välillä.

Yhdysvaltojen talous on kasvanut kuluvana vuonna odotuksia vahvemmin. Euroalueen talous sen sijaan on ollut lähellä nollakasvua, ja Kiinassa talous on kasvanut lähinnä odotusten mukaisesti.

Talouden mittarit osoittavat, että Yhdysvallat lähtee vuoteen 2024 euroaluetta paremmista asemista. Kiinan lähtökohdat ovat kohtalaiset.

Inflaation hidastuminen jatkuu…

Inflaation vaimeneminen jatkuu. Inflaation hidastumisen matalalla roikkuvat hedelmät on nyt poimittu, ja jatkossa inflaation taltuttaminen on hieman haasteellisempaa.

Inflaation hidastuminen riippuu yhä enemmän palveluiden hintojen ja palkkojen kehityksestä.

Inflaation hidastuminen riippuu yhä enemmän palveluiden hintojen ja palkkojen kehityksestä. Palveluiden hinnat ja palkat nimittäin kehittyvät energian hintoja jäykemmin ja hitaammin.

Keskuspankit seuraavat siksi hyvin tarkalla silmällä, miten niin sanottu pohjainflaatio eli inflaatio ilman energiaa ja ruokaa kehittyy.

…ja keskuspankit laskevat korkoja

Odotuksissa on, että inflaatio ja pohjainflaatio ovat hidastuneet riittävästi ja inflaationäkymät vaimentuneet, jotta keskuspankit voivat aloittaa korkojen laskut ensi vuonna. Korkomarkkinat odottavat, että Yhdysvaltojen keskuspankki ja Euroopan keskuspankki laskevat korkoja jo keväällä. Ensimmäisen koronlaskun jälkeen korkoja lasketaan lisää loppuvuoden aikana.

Asuntovelallisten näkökulmasta tämä tarkoittaa lainamenojen laskua. Asuntolainoihin sidotut euriborkorot kääntyvät laskuun. Korkomarkkinat odottavat, että 12 kuukauden ja kolmen kuukauden euriborkorot olisivat vuoden 2024 lopulla 2,7 prosentin tietämissä.

Suomen talousnäkymät piristyvät

Suomen talous polkee paikallaan vielä vuoden alussa, mutta vuoden mittaan näkymät kirkastuvat ja taloustilanne kohenee. Elpymisen taustalla ovat inflaation hidastuminen, korkojen loiva lasku ja palkansaajien reaaliansioiden kehityksen parantuminen. Myös vientimarkkinoilla aktiviteetti piristyy ensi vuoden jälkipuoliskolla.

Työllisyystilanne säilyy kohtalaisena.

Asuntomarkkinat elpyvät, kun kotitalouksien taloustilanne kohenee inflaation hidastumisen ja korkojen laskun seurauksena. Myös työllisyystilanne säilyy kohtalaisena, vaikka työttömyys lisääntyy.

Riskejä talouden näkymille

Ensi vuoden talouden näkymien toteutumiselle on olemassa epävarmuustekijöitä.

Inflaatio voi hidastua odotettua nopeammin, jolloin keskuspankit voivat laskea korkoa aiemmin. Jos inflaatio on sitkeää, korkotaso säilyy pidempään ylhäällä. Poliittisiin riskeihin lukeutuu Yhdysvaltain marraskuun alussa käytävien presidentinvaalien lopputulema.

Ennakko-odotusten mukaan vuodesta 2024 on tulossa kohtalainen talousvuosi. Myönteistä on se, että kotitalouksien taloustilanne paranee, kun inflaatio hidastuu ja korkotaso laskee.

Rauhallista joulua ja vuodenvaihdetta!

 


Timo Hirvonen

Timo Hirvonen

Pääekonomisti, Handelsbanken Suomi

Valtiotieteiden maisteri. Handelsbankenissa vuodesta 2019, ekonomistina yli 20 vuotta. Pitää lukemisesta ja matkailusta, pelaa harrastejääkiekkoa ja lenkkeilee.