Markkinat ovat muutaman askeleen taantuman edellä

Säästä & sijoita
Markkinat ovat muutaman askeleen taantuman edellä

Horisontti

31.01.2023

Jaa:

Viime vuonna sijoitusmarkkinoilla koettiin puhdistava lasku, josta on hyvät edellytykset ponnistaa nousuun sekä osake- että korkomarkkinoilla. Talouden laskusuhdannetta ei voida välttää, mutta markkinat tähyävät jo pidemmälle. Onko pian jo aika ottaa enemmän riskiä?

Viime vuosi oli sijoittajille harvinaisen hankala. Yleensä osakkeiden laskiessa korkosijoitukset ovat tarjonneet hyvin hajautetulle salkulle suojaa. Vuosi 2022 jää historiaan harvinaisena poikkeuksena, jolloin lähes kaikki omaisuusluokat osakkeista valtiolainoihin ja yrityslainoista kryptovaluuttoihin menettivät arvoaan samaan aikaan.

Toisaalta lasku puhdistaa.

Korona-ajan elvytyksen ja halvan rahan aiheuttamaa yliarvostusta on nyt saatu purettua osakemarkkinoilla. Korkojen nousun ansiosta korkosijoittaminen on puolestaan alkanut tuntua houkuttelevammalta kuin aikoihin.

Onko kuitenkin liian aikaista lisätä riskinottoa, kun korkojen ennustetaan yhä nousevan ja taantuma vaanii kulman takana?

Jonkinlainen laskusuhdanne tullaan näkemään, ja se voi vaikuttaa kielteisesti myös yritysten lähiajan näkymiin. Yhdysvalloista onkin saatu esimakua tästä, kun tunnetut yhtiöt ovat alkaneet ilmoitella irtisanomisista.

Sijoittajan ei kuitenkaan kannata antaa liikaa painoarvoa makrotalouden uutisille. Vaikka ne ovat tärkeä osa markkinadynamiikkaa, markkinoilla on taipumus olla muutaman askeleen reaalitaloutta edellä.

Silloin, kun talouden näkymä on synkimmillään, pörssinousu on jo käynnissä.

Silloin, kun talouden näkymä on synkimmillään, pörssinousu on jo käynnissä.

Nykyisessä suhdanteessa markkinapohja on hyvin mahdollisesti jo takana. Inflaatio on yhä koholla, mutta hidastuu koko ajan, joten rahapolitiikkaa ei tarvitse luultavasti kiristää enää pitkään. Yritykset ovat kyenneet hyviin tuloksiin vaikeasta toimintaympäristöstä huolimatta, ja positiiviset yllätykset voivat jatkua käynnissä olevalla tuloskaudella. Kun korot ovat koholla, mutta eivät enää nouse, alkaa myös korkosijoittaminen olla tuottavaa.

Makroympäristö synkkenee, mutta samaan aikaan sijoitusmarkkinat ovat alkaneet hinnoitella valoa tunnelin päähän. Siksi vuodesta 2023 voi tulla tuottoisa sekä osake- että korkomarkkinoilla. Mahdolliset tuotot tulevat kuitenkin aina riskejä vastaan – eikä niitä riskejä kannata vähätellä.

Sijoittajan riskipuntari – uhkia ja mahdollisuuksia

- Kohonnut inflaatio pitää rahapolitiikkaa kireänä.
- Korkojen nousun vaikutukset eivät näy vielä täysin.
- Geopoliittinen tilanne on tulenarka.

+ Epävarmoina hetkinä on paras aika ottaa riskiä.
+ Laskusuhdannetta jo hinnoiteltu markkinoilla.
+ Yritykset ovat osoittaneet sitkeytensä.

 

Suositushistoria

Suositusperiaatteet

Arvostusperiaatteet

Vastuuvapaus
 


Olli Hyytiäinen

Olli Hyytiäinen

Salkunhoitaja

Työskennellyt Handelsbankenissa vuodesta 2012. Vahva tausta makrotaloudesta mm. taloustieteen opintojen ja ekonomistin työn kautta. Vastaa tiimissä vakuutussalkuista sekä sijoitusstrategian ja muiden katsauksien julkaisusta. Vapaa-aikaa täyttää lapsiperhearki ja monipuolinen liikunta, erityisesti tennis.


Ennen kuin aloitat päivän, luo katsaus markkinatapahtumiin

Ennen kuin aloitat päivän, luo katsaus markkinatapahtumiin

Aamupala on lyhyt, mutta monipuolinen katsaus talouden päivänpolttaviin tapahtumiin. Aamupala ilmestyy joka arkiaamu.  Tilaa Aamupala maksutta sähköpostiisi!
Tutustu Aamupalaan.