Kartuta varallisuuttasi lainan ohessa

Säästä & sijoita|
Sinun taloutesi
Kartuta varallisuuttasi lainan ohessa

Kompassi

24.11.2022

Jaa:

Alkaako leijonanosa asuntolainastasi olla jo maksettu? Jos lainan pois maksaminen houkuttelee, pysähdy hetkeksi miettimään vaihtoehtoja. Voisitko toimia taloudellisesti järkevämmin?

Meihin suomalaisiin syvään iskostuneen ajatusmallin mukaan laina on maksettava pois niin pian kuin mahdollista.

Usein on kuitenkin taloudellisesti kannattavampaa lainata ja säästää samaan aikaan. Kun säästät kuukausittain, sinulla on mahdollisuus saada rahoillesi parempi tuotto kuin jos keskityt ainoastaan lainan lyhentämiseen.

Sijoittaminen palkitsee, sillä korolle kertyy pikkuhiljaa korkoa.

Sijoittaminen palkitsee, sillä korolle kertyy pikkuhiljaa korkoa. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä pienemmillä summilla pääset tavoitteeseesi.

Sijoittaminen on aina suositeltavaa, mutta erityisen suositeltavaa se on, kun asuntolaina alkaa jo olla maksettu. Ylimääräiset varat kannattaa silloin laittaa poikimaan sijoitusmarkkinoille.

Näin se tapahtuu:

1) Aseta tavoite

Laske esimerkiksi, millä euromäärällä pärjäät eläkkeellä. Lakisääteisen työeläkkeesi määrä on noin 40–50 prosenttia ansiotasostasi. Haluatko, että eläkkeesi on 80 prosenttia palkastasi aina siihen asti, kun täytät 80 vuotta? Silloin sinun pitää itse säästää puuttuvat 40 prosenttia.

2) Määritä sinulle sopiva riskitaso
Mieti, mikä on sellainen riskitaso, että voit nukkua yösi rauhassa.

Sopiva riskitaso riippuu myös sijoitusajan pituudesta. Mitä pidempi sijoitusaika, sitä enemmän riskiä kannattaa ottaa eli suosia osakkeita tai osakerahastoja.

3) Laske kuukausittain säästettävä summa
Kun tiedossa on tavoite, sijoitusaika ja riskitaso, kuukausittain säästettävä summa määräytyy niiden perusteella.

Jokainen toki päättää itse, minkä verran rahaa liikenee säästöön. Mitä väljempi talous, sitä enemmän säästettävän summan suhteen on pelivaraa. Monille 300 euroa kuussa on täysin realistinen määrä.

Voit tarvittaessa ottaa lyhennysvapaata ja maksaa jonkin aikaa pelkästään korkoa, jolloin sinulla on mahdollisuus kasvattaa säästösummaa.

4) Valitse sijoituskohde
Rahastoissa varat on hajautettu useisiin eri kohteisiin. Pienelläkin summalla pääset nauttimaan hyvin hajautetun salkun eduista – hajautuksen ansiosta riskit ovat usein pienempiä kuin suorissa osakesijoituksissa.

Yksi kertapäätös riittää, et joudu tekemään aina vain uusia sijoituspäätöksiä.

Yksi kertapäätös riittää, et joudu tekemään aina vain uusia sijoituspäätöksiä.

Kuukausisäästämisen hyötyihin lukeutuu myös ajallinen hajautus. Kun sijoitettava summa hajautetaan esimerkiksi 12 eri kuukaudelle, riski tulla ostaneeksi markkinoiden korkeimpaan hintaan on pienempi kuin jos koko summa sijoitettaisiin kerralla.

Yksi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on myös vapaaehtoinen eläkevakuutus. Eläkevakuutus on erinomainen tapa varautua eläkevuosiin siihen sisältyvän veroedun ansiosta.

Asiantuntijamme auttavat sinulle sopivimman sijoituskohteen valinnassa.

 

Esimerkki: Näin yhdistät asuntolainan ja sijoittamisen

Kun lyhennyserä on mitoitettu oikein, sinulle jää varaa myös sijoittamiseen. Voit aloittaa sijoittamisen pienillä summilla ja kasvattaa säästösummaa sitä mukaa, kun laina lyhenee.

Laskelma:
200 000 euron asuntolaina:
• Lainan maksuerä 850 euroa/kk 25 vuoden ajan
• Säästä samaan aikaan 165 euroa/kk osakerahastoon 25 vuoden ajan
• Maksat yhteensä 1 015 euroa/kk 25 vuoden ajan, säästöön jää yhteensä 134 000 euroa


Osakesijoituksissa tuotto-oletuksena käytetty 7 % p.a. (osakemarkkinoiden historiallinen keskituotto kehittyneillä markkinoilla). Laskelma on suuntaa-antava. 

Vinkit antoi Helsingin Kampin-konttorin apulaiskonttorinjohtaja Toni Vehviläinen.

Lue lisää:

Lakisääteinen eläke – riittääkö se? >

Aloita säästäminen tänään. >


Vastuuvapaus