Kannattaako sijoitussuunnitelmasta pitää kiinni? Ota huomioon ainakin nämä neljä seikkaa

Säästä & sijoita
Kannattaako sijoitussuunnitelmasta pitää kiinni? Ota huomioon ainakin nämä neljä seikkaa

Horisontti

10.12.2022

Jaa:

Jos salkun arvo heikkenee heikkenemistään eikä käännettä näy, sijoittaja voi kyseenalaistaa suunnitelmansa mielekkyyden. Tällaisessa tilanteessa passiivisuus voi tuntua väärältä, ja psykologinen tarve tehdä asialle jotakin kasvaa.

Tavanomaiselle pitkäaikaissijoittajalle suunnitelman muutos voi tarkoittaa vaikkapa vetäytymistä markkinoilta tai entistä aktiivisempaa riskinottoa.

Päätätkö jäädä odottamaan parempia aikoja?

Vetäytyvä sijoittaja poistuu markkinoilta odottamaan parempia aikoja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi salkun lunastamista kokonaan tai osittain. Säännöllisen lisäosto-ohjelman keskeyttämistä voi pitää myös jonkinlaisena vetäytymisenä.

Tähän liittyy usein ajatus siitä, että markkinoille voi palata kurssien tultua kunnolla alas. Markkinalaskun aikana sijoittajat tahtovat usein unohtaa ajatuksen sijoittamisesta pitkäjänteisenä toimintana. Sen sijaan huomio kiinnittyy useimmiten melko epäoleellisiin lyhyen ajan markkinaliikkeisiin ja talouden tilastoihin.

Houkutusta paniikkimyynteihin ruokkivat tuomion tohtorit.

Houkutusta paniikkimyynteihin ruokkivat tuomion tohtorit eli negatiivisia skenaarioita korostavat talousasiantuntijat. Heidän tarinoitaan pörssiromahduksesta kuunnellaan usein herkällä korvalla silloin, kun markkinoilla menee heikosti.

Vai käännätkö kurssia?

Toinen vaihtoehto on ottaa aktiivisempaa näkemystä, jolloin oma salkku irrotetaan yleisestä markkinakehityksestä.

Aktivoitumiseen kannustavat erilaiset treidaajat ja vastavirtaan uivat kontraajat, jotka kertovat onnistuneensa vaikeassa markkinatilanteessa luomaan tuottoa valtavirran ulkopuolisilla näkemyksillään. Tänä vuonna muhkeita tuottoja on ollut saatavilla esimerkiksi energiasektorilta. Kaasu- ja uraanisijoituksilla on voinut vaurastua samaan aikaan, kun laajasti hajautetun sijoitussalkun arvo on laskenut.

Joskus sijoitussuunnitelmasta poikkeaminen houkuttelee silloinkin, kun markkinatilanne on suotuisa ja salkku tuottaa hyvin.

Aina löytyy jokin vielä paremmin tuottanut toimiala tai omaisuuslaji, joka kannustaa riskinottoon nopeamman vaurastumisen toivossa. Narratiivi taloudellisesta riippumattomuudesta ja aikaisesta eläköitymisestä on puhutellut viime vuosina erityisesti nuoria. Kryptomarkkinoiden suosio on tästä hyvä esimerkki.

Pitkäjänteisen suunnitelman vaihtaminen voi toisinaan olla perusteltua ja tuottoisaa. Usein näin ei kuitenkaan ole.

Pitkäjänteisen suunnitelman vaihtaminen voi toisinaan olla perusteltua ja tuottoisaa. Usein näin ei kuitenkaan ole, ellei sijoittaja tiedä mitä on tekemässä.

 

Näitä neljää huomionarvoista seikkaa on hyvä pohtia:

1) Luultavasti olet jo myöhässä
Trendikkäimmät sijoituskohteet, jotka ovat tuottaneet hajautettua salkkua paremmin, ovat yleensä jo karanneet arvostuksiltaan liian kalliiksi.

Voi olla rauhoittavaa myydä riskiä pois, kun markkinalasku ei tunnu päättyvän. Yleensä kuitenkin hyvä hetki painaa myyntinappia on silloin jo kaukana takana.

Jos myyntien ajoituksessa sattuisikin onnistumaan, markkinoille paluun ajoittaminen on yhtä vaikeaa – täytyy siis onnistua kahdesti.

2) Työn määrä voi yllättää
Aktiivinen kaupankäynti on kovaa työtä. Markkinoilla hinnoitteluvirheitä metsästävät treidaajat käyttävät ideoidensa kehittelyyn ja toteutukseen runsaasti aikaa, ja silti onnistuminen on epävarmaa.

Runsas kaupankäynti tarkoittaa, että kaupankäyntikulut nousevat.

Markkinoilta vetäytymisen ja paluun ajoittaminen vaatii paljon taustatyötä – vaarana on joutua ns. ”väärään aaltoon”.

3) Menestystarinat ovat valikoituja paloja
Podcastit ja videoblogit tarjoavat sijoittamiseen paljon kiinnostavia näkökulmia. Julkisuudessa esitetyt onnistumiset ovat kuitenkin useimmiten valikoituja, jälkeenpäin toimiviksi osoittautuneita ideoita.

Kannattaa suhtautua kriittisesti ”sijoittajaguruihin”, joka eivät paljasta, kuinka paljon epäonnistumisia on onnistumisten taustalla. Tämä pätee myös moniin tuomion tohtoreihin. On helppo sanoa kriisitilanteessa olleensa oikeassa, kun on ensin ollut kymmenen vuotta väärässä.

4) Tiedä mitä teet
Jos sinulla on hyvin hajautettu ja riskinsietokykyysi sovitettu pitkän tähtäimen sijoitussuunnitelma, olet jo tietoinen siitä mitä teet. Osta ja pidä -strategia säännöllisillä lisäsijoituksilla on usein vaivaton ja aikaa säästävä tapa sijoittaa, vaikka tappiollisia kausiakin tulee väistämättä.

Suunnitelman vaihtaminen tai kauppojen ajoittaminen vaatii usein paljon opiskelua ja työtä, millä on myös hintansa.

Jos haluat uida vastavirtaan, tee aina oma tutkimuksesi. Älä luota tarinoihin, jotka kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta.


Suositushistoria

Suositusperiaatteet

Arvostusperiaatteet

Vastuuvapaus


Olli Hyytiäinen

Olli Hyytiäinen

Salkunhoitaja

Työskennellyt Handelsbankenissa vuodesta 2012. Vahva tausta makrotaloudesta mm. taloustieteen opintojen ja ekonomistin työn kautta. Vastaa tiimissä vakuutussalkuista sekä sijoitusstrategian ja muiden katsauksien julkaisusta. Vapaa-aikaa täyttää lapsiperhearki ja monipuolinen liikunta, erityisesti tennis.


Jokapäiväinen Aamupala

Jokapäiväinen Aamupala

Aamupala on lyhyt, mutta monipuolinen katsaus talouden päivänpolttaviin tapahtumiin. Aamupala ilmestyy joka arkiaamu. Tilaa Aamupala maksutta sähköpostiisi!

Tutustu Aamupalaan.