Budjetilla saat tarkan näkymän talouteesi

Sinun taloutesi
Budjetilla saat tarkan näkymän talouteesi

Kompassi

04.03.2024

Jaa:

Kuten valtiontaloudessa myös kotitaloudessa budjetti avaa näkymän rahavirtoihin. Kun tiedät säännölliset tulosi ja vakiintuneet menosi, varaudut paremmin yllättäviin menoihin. Suunnitelmallisuus lisää turvallisuuden tunnetta. 

Budjetoinnin voit aloittaa käymällä läpi kuukausittaiset tulosi ja menosi sekä kirjaamalla ne haluamaasi muotoon. Yleinen tulonlähde on palkka tai eläke ja säännöllisiä menoja esimerkiksi ruoka, yhtiövastike tai vuokra, sähkö-, puhelin- ja vakuutusmaksut. 

Tulojen ja menojen erotus lasketaan kuukausittain ja lisätään (tai vähennetään) säästöihin tai kuluihin budjetin tekijän määrityksen mukaisesti.

Suosittu budjetoinnin työkalu on toimistomaailmasta tuttu Excel-taulukko. Myös internetistä löytyy erilaisia sovelluksia, kuten budjettilaskuri. Budjettia voi ylläpitää myös tekstidokumentissa. Valitse sinulle sopivin vaihtoehto, joka helppokäyttöisyydellään innostaa toimimaan. 

Suunnitelmallisuus lisää talouden vakautta

Kotitalouden budjetin säännöllinen tarkastelu ja hienosäätö tekee siitä ajankohtaisen apuvälineen. Pysyt ajan tasalla tuloista, isommista kulueristä ja säännöllisistä maksuista, kuten lainanlyhennyksistä. 

Voit erikseen tarkastella valittuja kulueriä, kuten paljonko käytät rahaa ruokaan, sähköön, kodin hankintoihin, lehtitilauksiin, suoratoistopalveluihin tai auton polttoaineeseen. Mitä tarkemmin seuraat eri tulo- ja kululuokkia, sitä selkeämmin näet kyseisen menoerän osuuden kokonaiskuluistasi. 

Tarkka kuluseuranta helpottaa talouden suunnittelua, jos kuluja pitää vähentää esimerkiksi säästöjen kerryttämiseksi. Ovatko kaikki vakiintuneet menoerät tarpeellisia?

Päivitä budjettisi, kun elämässä tapahtuu

Budjettia kannattaa päivittää ainakin silloin, kun olosuhteet muuttuvat esimerkiksi palkan noustessa, menojen lisääntyessä tai perheen kasvaessa. Käytännöllinen vinkki on, että budjettia on hyvä tarkastella aina, kun elämässäsi tapahtuu jotain sellaista, joka vaikuttaa talouteesi.

Kun suunnittelet ja seuraat talouttasi kuukausitasolla, tietoisuus kasvaa. Päätöksistä voi tulla tietoisempia ja harkitumpia. Näet esimerkiksi heti isomman hankinnan vaikutuksen säästöihisi.

Pidemmällä aikavälillä budjetointi lisää henkilökohtaisen talouden vakautta. Heräteostokset vähenevät, kun huomio kiinnittyy menoihin kuukausi- ja vuositasolla. 

Budjetti on myös säästämisen kirittäjä. Tavoitteellisuus lisääntyy, kun huomaat säästöjesi kasvavan kohti tavoitetta, olipa se lomamatka tai uusi auto.

 

Neljä hyötyä kotitalouden budjetista

  1. Tasapainotat talouttasi, kun käytät tulosi suunnitelmallisesti ja vältät turhia menoja. 
  2. Suunnittelet ennakoiden menosi ja pystyt näin valmistautumaan odottamattomiin maksuihin. Kuukausibudjetti pitää sinut ajan tasalla.
  3. Priorisoit tavoitteesi ja unelmasi sinulle sopivalla tavalla ja saavutat tasapainon säästämisen ja huvin välille. 
  4. Vähennät taloudellista stressiä hallinnoimalla varojasi ja välttämällä vaaranpaikat. Budjetin laatiminen antaa tälle hyvän alun. 
Mitä tavoittelet säästämisellä?

Mitä tavoittelet säästämisellä?

Kun säästät säännöllisesti, pienistäkin summista kasvaa ajan myötä mukava pääoma.

Määrittele tuottotavoitteesi. Muista myös, mitä varten säästät. Tavoite voi olla vaikka kesämökki, eläketurva tai loma.

Huomioi välitavoitteetkin, esimerkiksi auton vaihto. 

Lisää vinkkejä säästämiseen